keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Kaurasämpylät

 Viime aikoina on tullut leivottua leipää oikein urakalla. Suurin piirtein joka toinen päivä on taikina kipossa kohoillut.
 On se itse leivottu leipä vaan hyvää. Etenkin esikoinen on aivan innoissaan äidin leivistä ja jaksaa kehua niitä maasta taivaaseen. Ihanaa, kun kotitekoinen kelpaa =).
 Tänne laittelen ensimmäisenä näiden sämpylöiden ohjeen, joita on tehty jo monen monituista kertaa onnistuneesti.



Taikina:
(15-20 sämpylää)

6 dl vettä tai maitoa
4 dl kaurahiutaleita
2 tl suolaa
hyppysellinen sokeria
2 rkl öljyä
3 dl kauraista sämpyläjauhoa (Sunnuntai)
4-5 dl vehnäjauhoa

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää veteen kaurahiutaleet, suola, sokeri ja öljy. Vatkaa sekaisin.
Sekoita osaan jauhoista kuivahiiva ja vatkaa taikinaan. Vaivaa rauhassa loppuja jauhoja taikinaan, kunnes taikina on kimmoisa, ei kova.
Jätä kohoamaan liinan alle n 30 minuutiksi.

Pyörittele taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä pellille. Kohota liinan alla vielä 20-30 min.
lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita pelti uuniin ja pudota lämpö 200 asteeseen. Paista, kunnes ovat kauniisti saaneet väriä, n 15 min. 
Jäähdytä liinan alla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti